Ανθρωπινα Δικαιωματα-Compass
Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου. Η βασική θεώρησή τους είναι ότι κάθε άτομο είναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια. Αποκαλούνται ανθρώπινα δικαιώματα γιατί είναι οικουμενικά. Ενώ κάποιες χώρες ή ειδικές ομάδες απολαμβάνουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ισχύουν μόνο γι’ αυτές, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα δικαιώματα που δικαιούνται όλοι –ανεξάρτητα από το ποιοι είναι και πού ζούνε– απλώς επειδή είναι ζωντανοί.
Εάν ζητήσετε από τους ανθρώπους να σας απαριθμήσουν τα δικαιώματά τους, πολλοί θα σας πουν μόνο για την ελευθερία του λόγου και της πίστης και, ίσως, ένα δυο άλλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για σημαντικά δικαιώματα αλλά το πλήρες εύρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πολύ μεγάλο. Εμπεριέχουν επιλογές και ευκαιρίες. Εμπεριέχουν την ελευθερία να αποκτήσει κανείς μια δουλειά, να ακολουθήσει μια σταδιοδρομία, να επιλέξει τον σύντροφο που επιθυμεί και να αναθρέψει τα παιδιά του. Περιλαμβάνουν το δικαίωμα της ανεμπόδιστης μετακίνησης και το δικαίωμα να εργάζεται κανείς και να έχει δίκαιες απολαβές χωρίς να υφίσταται παρενοχλήσεις, κακομεταχείριση ή την απειλή της αυθαίρετης απόλυσης. Περιλαμβάνουν ακόμα και το δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου.
Σε παλιότερες εποχές δεν υπήρχαν ανθρώπινα δικαιώματα. Μετά εμφανίστηκε η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν συγκεκριμένες ελευθερίες. Και αυτή η ιδέα, στον απόηχο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, αποτυπώθηκε τελικά στο έγγραφο που ονομάζεται Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τα τριάντα δικαιώματα τα οποία δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να προστατευθούν μόνο μέσω των νομικών μέτρων. Πρέπει να προστατεύονται και να περιφρουρούνται από όλους, συμπεριλαμβανομένων και των νέων ανθρώπων.
Μία από τις κύριες δομές της ΑΡΣΙΣ, λοιπόν, είναι η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί το εγχειρίδιο Compass για εφήβους 13 έως 18 ετών και ενήλικες και το Compassito για παιδιά 5 έως 12 ετών. Το εγχειρίδιο παρέχει σε δασκάλους και εκπαιδευτές, επαγγελματίες ή εθελοντές, συγκεκριμένες ιδέες και πρακτικές δραστηριότητες με στόχο τη δέσμευση, τη συμμετοχή και την κινητοποίηση των νέων ανθρώπων, ώστε να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα ανθρώπινα δικαιώματα οι ίδιοι και οι κοινότητες τους.
Για τη συγγραφή του Compass εργάστηκαν επαγγελματίες και εκπαιδευτές από διαφορετικές πολιτισμικές και επιστημονικές ομάδες. Εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Νεότητας και Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2000 και στοχεύει στο να συμβάλλει στη διάδοση και καθιέρωση της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει 47 κράτη μέλη, καλύπτοντας όλη την Ευρώπη. Από τότε που ιδρύθηκε, το 1949, μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, συμβολίζει τη συμφιλίωση.
Το 2014 εκπαιδευτικά ως εκπαιδευτής εκπαιδευτών για το εγχειρίδιο Compass και Compassito από την ΑΡΣΙΣ και από και μέχρι 2019 οργάνωσα και συντόνισα βιωματικές ασκήσεις σε διάφορα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνση του νομού Θεσσαλονίκης.
Τα εγχειρίδια COMPASS εδώ και Compasito εδώ. Στα αγγλικά μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
Άλλο υλικό σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορείτε να βρείτε
Οργανισμός «Ενωµένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα» (UHR)
Intervention Non formal education Psycho-social Μη τυπική εκπαίδευση Παρέμβαση Ψυχοκοινωνική